Rookzout

Welkom op onze rookzout pagina met diverse rookzouten van de hoogste kwaliteit. Rookzout is zout dat gerookt is, waardoor het is voorzien van een unieke rooksmaak. Het is een zeer lekkere smaakmaker voor in onder meer vlees- of visgerechten, eieren en groenten.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,52
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 16,42
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,02
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,06

Wat is rookzout? Rookzout: de ideale smaakmaker

Rookzout is zout dat gerookt is en voorzien van een unieke rooksmaak. Het is een perfecte smaakmaker voor onder meer vlees, eieren en groenten. Er is niets zo heerlijk als een sterk rookaroma bij een gebraden of gegrild stukje vlees: rookzout is de ‘finishing touch’ voor een vlees- of visgerecht. Het wordt ook veelvuldig toegepast door veganisten bij veganistische maaltijden.

Een intens aroma

Ondanks het feit dat er geen dierlijke producten in zitten, geeft rookzout een diep en sterk aroma af. De rookzouten van NaturaPlaza bevatten evenmin kunstmatige toevoegingen als smaak- of geurversterkers of anti-kloddermiddelen. Het is allemaal puur natuur: back to basics.

Gerookt op Deens rookhout

Het rookzout in ons assortiment is gerookt op Deens beukenhout. Het gerookte zout wordt ook wel ‘gourmet-zout’ genoemd vanwege het rokerige smaakaroma. Je voelt je net een vuurspuwende draak als je met rookzout gearomatiseerd voedsel eet, zonder dat je direct de hitte in je keel voelt branden.

Wist je dat het zout dat gerookt wordt afkomstig is uit de Dode Zee? Het wordt maar liefst 160 uur aaneengesloten gerookt op beukenhout: een bijzonder proces.

Het zout dat gerookt wordt, wordt voortdurend gedraaid, zodat het rookaroma zich goed kan hechten en verspreiden. De traditie voor het op die manier roken van zout is bij de oude Vikingen begonnen. Het roken van rookzout is een ontzettend intensief proces. Het Deense rookzout wordt beperkt tot een zeer exclusieve productie van rond de 100 kilo per maand.

Overige zoutsoorten uit Scandinavië

Alle soorten rookzout in ons assortiment zijn uit Scandinavië afkomstig. Dit zout wordt onder meer gerookt op jeneverbessenstruiken die speciaal voor dit doeluiteinde uit Noorwegen zijn geïmporteerd.

Waarom Noors hout? Dat is vrij van gifstoffen en zorgt niet alleen voor een ontzettend lekkere, maar ook gezonde smaakbeleving. De jeneverbesstruiken geven het zout subtiele en kruidige smaaknuances. De geur doet in de verte denken aan die van bloemen.

Waarom rookzout kopen?

Rookzout is een smaak met een unieke diepte en aroma. Het bereiden van rookzout is een proces dat over vele eeuwen verfijnd is en dat zeer intensief is. Als iets zo moeilijk is om te maken, bewijst dit alleen maar dat het de moeite waarde is om dat te doen. Loopt het water jou al in de mond? Ben je benieuwd wat rookzout jou te beiden heeft? Rookzout kopen doe je bij NaturaPlaza.

Kunstmatige rookzouten

Wist je dat er ook rookzouten op de markt zijn waar helemaal geen hout aan te pas komt? De rookgeur aan deze zouten zijn kunstmatig toegevoegd en dus allesbehalve authentiek. Zulke kunstmatige rookzouten zijn een belediging voor de échte rookzouten, die met veel inzet en liefde zijn gemaakt. zo’n ‘fraudeur’ is niet half zo lekker en valt meteen door de mand.

‘Liquid smoke’ producten

Liquid Smoke is een rookmethode die vooral in Amerika wordt toegepast. De letterlijke vertaling is ‘vloeibare rook’. De rook van bijvoorbeeld een houtvuur wordt met behulp van een buis naar een condensator geleid en daar tot vloeistof gecondenseerd. De vloeibaar geworden rook wordt vervolgens verdund met water en in speciale flesjes gepompt.

De vloeibare rook stellen je in staat gerechten op een andere manier van een rooksmaak te voorzien. Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk is het een methode die erg onnatuurlijk overkomt.

‘Vloeibare rook’: wat moet je daar nu bij voorstellen? Het roken van zout en dat zout vervolgens aan de maaltijd toevoegen is een veel natuurlijkere manier van aanpak dan het gebruik van een gek rookconcentraat met water dat je los in een flesje kunt aanschaffen.