Ruwe Suikers

Ben je op zoek naar natuurlijke en/of biologische ruwe suikers? Dan ben je bij Naturaplaza aan het juiste adres. Wij hebben een ruim aanbod van diverse natuurlijke suiker, die een goed alternatief zijn voor gewoon tafelsuiker.

... Lees meer
7 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 7,09
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,15
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,12
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,76
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 2,24
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 4,48
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 4,30

Wat zijn suikers eigenlijk? Alles wat je over ruwe suikers moet weten

Suikers zijn stofjes die uit één molecuul bestaan, ook wel ‘monosacchariden’ genoemd. Er zijn ook suikers die uit twee moleculen bestaan, de zogenaamde ‘disachariden’. Onder de monosacchariden mag je glucose, galactose en fructose reken.

Disachariden zijn onder meer lactose (dit is melksuiker), trehalose (plantaardig), maltose (moutsuiker) en sacharose. Die laatste naam zegt je misschien niets, maar dit is de officiële naam voor wat wij kristalsuiker noemen.

Suiker is een zoete stof dat vaak gebruikt wordt als zoetstof voor dranken en voedsel. Daarnaast wordt suiker ook wel gebruikt als vulmiddel en conserveermiddel in verschillende producten.

En de overige benamingen?

De namen monosacchariden en disachariden zeggen de gemiddelde consument niet veel, daarom wordt op verpakkingen vaak onderscheid gemaakt tussen natuurlijke suikers, geraffineerde suikers en ‘van nature aanwezige’ suikers.

De bekendste geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, basterdsuiker, druiven- en rietsuiker. Natuurlijke suikers zijn onder meer ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en agavesiroop. Deze suikers zijn niet geraffineerd.

Wat zijn van nature aanwezige suikers?

Dit zijn de suikers die aanwezig zijn in producten als fruit, groenten en zuivel. Suikers die tijdens de productie niet los zijn toegevoegd. Als je bijvoorbeeld een appeltaart maakt, dan zijn de suikers in het deegbeslag toegevoegd, terwijl de suikers in de appel van nature aanwezig zijn.

…En zoetstoffen?

Zoetstoffen helpen voedingsmiddelen een zoetere smaak mee te geven, maar bevatten minder calorieën dan suiker, of zelfs helemaal geen calorieën. Stevia bijvoorbeeld, is een zoetstof, maar geen suiker. Zoetstoffen worden in producten gebruikt als vervanging van suiker.

Wat zijn ruwe suikers?

Ruwe suikers zijn suikers in hun ‘ruwe’, of te wel ‘onbewerkte’ vorm. Ze worden daarom ook wel onbewerkte suikers genoemd. Ook ruwe, ongeraffineerde suiker vind je op Naturaplaza terug, bijvoorbeeld in de vorm van ongeraffineerde rietsuiker. Ruwe suikers zijn ‘natuurlijke suikers’.

Wat zijn geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers zijn suikers die eerst in een fabriek worden ‘schoongemaakt’ voor ze in een product of winkelschap belanden. Het resultaat van het raffineren van suiker is dat het een mooie witte kleur krijgt (de kleur die je gewend bent als je een ‘gewoon’ kilopak suiker aanschaft). Geraffineerde, bewerkte suikers zijn vaak een stuk langer houdbaar dan ruwe suikers.

Nadelen van raffineren

Het raffineren van suikers maakt ze mooi wit en langer houdbaar, maar het probleem is dat ook alle goede stoffen uit de suikers worden gehaald. Deze stoffen zijn onder meer kalium, magnesium en de vitamines B1, B2 en B3 (ook wel ‘nicacine’ genoemd).

Die stoffen worden als erg belangrijk gezien, omdat het ze het lichaam helpen de suikers beter te verwerken. Daarom biedt Naturaplaza ongeraffineerde, biologische suiker aan, waarin deze stoffen nog wel zitten.

Soorten rietsuiker

Naturaplaza heeft ook verscheidene soorten ongeraffineerde rietsuiker in het assortiment. De ruwe rietsuiker is afkomstig van het eiland La Réunion in de Indische oceaan. Dit eiland is drie miljoen jaar geleden ontstaan als de uitloop van een vulkaan. Weet je niet precies waar het ligt? Hee begrijpelijk: rond de 7000 kilometer oostwaarts vanaf het eiland Madagaskar.

Vruchtbare gronden

Vulkanische grond is ontzettend vruchtbare grond. Dit komt door de goede stoffen die as en de gestolde lava bevat. Het is om die reden dat er wereldwijd zoveel mensen in de directe nabijheid van vulkanen wonen (en niet omdat ze een doodswens hebben…).

In de vruchtbare grond op La Réunion wordt op traditionele wijze 100% zuivere rietsuiker verbouwd en gewonnen. NaturaPlaza heeft ook rietsuiker uit onder andere Argentinië in het assortiment.

Van ahorn- tot kokosbloesemsuiker

De wereld is suikerzoet! Mits je weet waar je moet zoeken natuurlijk. NaturaPlaza verrast met de meest uiteenlopende vormen van biologische suiker. De natuurlijke suikers zijn uit de natuur afkomstig en voor het merendeel biologisch. Van het merk Mattisson vind je onder meer kokosbloesemsuiker en Holyflavours heeft kokosnootpalmsuiker voor je in de aanbieding.

Daarnaast vind je suiker van ahorn, van berken en biologische suiker uit palmen. Je kunt de varianten van natuurlijke suiker gebruiken voor het zoeten van koffie of thee, maar ook van gerechten.

Voordelen ongeraffineerde suiker

Ongeraffineerde suiker wordt wel bewerkt, maar niet gezuiverd. Ze hebben meer weg van suikers in hun natuurlijke staat dan geraffineerde suikers. Het belangrijkste voordeel van ongeraffineerde suiker is dat het minder snel wordt opgenomen door het lichaam en dus minder snel in de bloedbaan terecht komt.

Maar let wel op: ook ongeraffineerde suiker is een dikmakertje, dus gebruik niet ineens twee keer zoveel als je zou doen met bewerkte suiker!

Verschil tussen puur en ongeraffineerd

Honing bijvoorbeeld, die biologisch vervaardigd is, is niet ongeraffineerd, maar wel puur. Ongeraffineerde vormen van suiker zijn wel bewerkt, terwijl dat bij pure honing niet het geval is.

Waarom kiezen voor ongeraffineerde suiker?

Bij bewerkte suiker weet je zeker dat alle voedingsstoffen er uit verdwenen zijn. Bij ruwe suiker is dat minder snel het geval: er zal altijd nog ten minste een bescheiden percentage voedingsstoffen overblijven. Ongeraffineerde suikers liggen dichter bij natuurlijke suikers dan bewerkte suiker.