Stevia Zoetjes

Welkom op onze stevia zoetjes pagina. Hier vind je stevia suiker in zoetjes vorm, voor in de koffie of thee. Stevia zoetjes zijn een goed alternatief voor gewoon suiker. Stevia is een natuurlijke zoetstof met een Glycemische Index van 0. Hierdoor is stevia te gebruiken voor mensen met diabetes.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 12,75
Levertijd wordt berekend...
Niet in voorraad
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 14,87
Levertijd wordt berekend...
Niet in voorraad

Alles wat je van Stevia zoetjes moet weten

De Stevia plant wordt ook wel Stevia rebaudiana genoemd en is natuurlijk bekend van de zoetjes die ervan worden gemaakt. De bladeren van de Steviaplant hebben namelijk een erg zoete smaak. De stofjes die de Stevia plant zo zoet maken heten ‘steviolglycosiden’. Het is een ingewikkeld proces om deze zoetstoffen uit de Steviaplant te halen en vervolgens aan voedingsstoffen toe te voegen. Let op: de Steviaplant zelf wordt niet toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar uitsluitend de steviolglycosiden die in het plantje aanwezig zijn.

Wat zijn Steviolglycosiden?

Deze stof met de moeilijke naam is ontzettend zoet, tot wel 200-300 keer zo zoet als suiker. Geen wonder dat zoetjes Stevia zo krachtig zijn: je hebt er meestal maar één nodig om een hele kop koffie zoet te maken. Een voordeel van deze stof, ten opzichte van suiker, is dat het geen calorieën bevat. Het stofje Steviolglycosiden wordt op verpakkingen aangeduid met E 960. De stof is gecontroleerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en veilig verklaard.

Stevia plant vs. Stevia zoetstof

De zoetstof in de Steviaplant mag sinds 2011 in de Europese Unie worden toegepast in voedingsmiddelen. De plant zelf is geen voedingsmiddel, noch mag deze als ingrediënt bij een ander voedingsmiddel worden gebruikt. Je mag de Steviaplant of onderdelen van de plant in de Europese Unie niet als voedingsmiddel verkopen: de plant als geheel is niet veilig verklaard.

Waar worden Steviolglycosiden voor gebruikt?

Je vindt deze zoetstof in talloze producten, onder meer in light frisdranken (zonder suiker) en bier, maar ook in verschillende zuivelproducten, jam, ijs, chocolade, kauwgom, snoep en sauzen. Het bekendste zijn natuurlijk de Stevia zoetjes die je in een kopje koffie doet ter vervanging van een schep suiker. Stevia wordt vooral gebruikt voor producten die zichzelf omschrijven als ‘light’ versie: dus met minder calorieën en dik makende producten als suiker.

Is een product met Stevia zoetstof gezond?

De meeste producten waarin Steviolglycosiden verwerkt zijn, zitten niet in de zogenaamde ‘Schrijf van Vijf’. Voor alle producten die niet in de schijf staan, wordt het advies gegeven: hier niet te veel van gebruiken. Deze producten zijn vaak ook ongezond omdat er vetten in verwerkt zetten. Het ongezonde wordt dus niet door de Stevia zoetstof zelf veroorzaakt. Als je op de calorieën let (probeert af te vallen) of aan je bloedsuikerspiegel wilt werken, kunnen producten met Stevia een uitstekend alternatief vormen op het gebruik van producten met suiker.

Vervanging van suiker

Steviolglycosiden zijn vrij van calorieën, maar de producten waarin ze verwerkt zijn, zijn dat niet. Meestal kan slechts een gedeelte van de suiker vervangen worden zonder dat er een nare nasmaak ontstaat. Zoetjes Stevia ‘rauw’ eten is bijvoorbeeld lang zo smakelijk niet als een klontje suiker. Meestal hebben producten met Steviolglycosiden rond de 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten die met suiker werken. Steviolglycoside is zeer geschikt voor diabeten.

Natuurlijke zoetstof

De Stevia zoetstof van Naturaplaza wordt alleen maar gemaakt van Steviaplanten. Dat houdt in dat de zoetstof vrij is van gist, tarwegluten, suiker, ei, melk, kleurstoffen en aroma’s. Puur natuur dus en geproduceerd volgens de actuele Europese richtlijnen. Kortom: Stevia is voor iedereen!