Kurkuma

Kurkuma (ook wel geelwortel, turmeric of koenjit). Is de wortel van de plant (curcuma longa) die uit India komt. De plant is verwant aan gember. De curcuma wortel wordt niet alleen voor voeding gebruikt, het is ook een populaire gele kleurstof in allerlei dingen zoals verf en inkt, maar ook in voedingsmiddelen zoals gele rijst, jam, gelei en halvarine.

... Lees meer
4 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 7,90
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 3,55
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 4,24
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 4,70

Geschiedenis

Curcuma is in Azië al eeuwenlang een veel gebruikt product en is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het werd eerst vooral gebruikt als kleurstof.  Vanuit India verspreidde het product zich naar Zuidoost-Azië en vervolgens werd het product ook in de rest van de wereld bekend.

Is het gezond?

Is Kurkuma gezond? Dat is een vraag die veel mensen stellen. We leggen in dit stukje uit welke gezonde eigenschappen het product kan hebben en de werking ervan.

De curcuma wortel bevat een interessante werkzame stof. Kurkuma bevat de stof curcumine. Er zit ongeveer 5% curcumine in kurkuma, die je bij ons kunt kopen.

Je moet er echter alleen wel voor zorgen dat de curcumin door je darmen kan worden opgenomen. Omdat kurkuma snel metaboliseert, gebeurd dit bijna niet. Om te zorgen dat de curcumine wel wordt opgenomen, kan je piperine toevoegen. Hierover zo meer.

Naast deze positieve effecten van kurkuma is het ook gewoon een lekkere smaakmaker in veel gerechten zoals curry’s

Piperine

Piperine is een alkaloïde. Dit stofje vormt het hoofdbestanddeel van de korrels van zwarte peper (Piper nigrum) en het is ook verantwoordelijk voor de scherpe smaak. Piperine wordt tegenwoordig veel gebruikt om het metabolisme te stimuleren en het kan ook helpen om de opname van nutriënten te verhogen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat piperine de opname van curcumin kan verbeteren. Een mix van curcuma met zwarte peper verkopen we daarom ook als supplement. Deze kurkuma capsules zijn verkrijgbaar in een potje van Nutrikraft. Er zitten 120 capsules met elk 600 mg kurkuma en piperine in. 

Turmeric vol vitamines en mineralen

Naast curcumine bevat kurkuma eveneens vitamine A, vitamine B12, vitamine B6, vitamine C, vitamine D en de mineralen magnesium, calcium en ijzer.

Kurkuma is verkrijgbaar in verschillende vormen

Kurkuma staat bekend om zijn gele kleur en heeft een verfijnde smaak, die aan gember doet denken. Al is de nasmaak wel wat bitterder in plaats van scherpzoet. Je kunt bij Naturaplaza turmeric kopen in verschillende verschijningsvormen. Elke vorm heeft zo zijn eigen toepassing.

Kurkumapoeder

Na de oogst van de geelwortel worden de goede eigenschappen van dit product geconcentreerd door het te drogen en te verwerken tot poeder. Geelwortelpoeder wordt vooral gebruikt als smaak- en kleurverrijker in verschillende gerechten waaronder Indiase curry, linzensoep en in kerrie. Turmeric poeder is ook geschikt voor gerechten met lamsvlees of kip.

Kurkuma granulaat

De wortel van de geelwortel plant wordt na de oogst in kleine stukken gesneden. Deze stukken worden vervolgens gedroogd en tot granulaat verwerkt. Ook ons gedroogde kurkuma granulaat kun je toevoegen aan veel van de eerder genoemde gerechten.

Het granulaat heeft nog een extra toepassing. Wil je een thee trekken van kurkuma? Dan is ons curcuma granulaat een prima optie voor je. Bekijk ook onze andere kruidentheeën.

Turmeric als supplement

Eerder hadden we het al over kurkuma capsules. Deze kurkuma pil is een uitstekend supplement om allerlei vitamines en mineralen extra toe te voegen aan je normale dieet.

Daarnaast is het kurkuma supplement een makkelijk in te nemen capsules en profiteer je van de positieve effecten van curcumine gecombineerd met piperine. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit product voor volwassen is 2 capsules per dag.

Botanische eigenschappen van de geelwortel curcuma longa plant

De curcuma longa is een kruidachtige plant die tot 1 meter hoog kan worden. De plant heeft sterke vertakte, gele tot oranje en aromatische wortelstokken. De bladeren zijn afwisselend en in twee rijen gerangschikt. Ze zijn verdeeld in bladschede, bladsteel en bladschijf.

Waar kurkuma kopen?

Bij Naturaplaza kun je gemakkelijk biologische turmeric, kurkuma of geelwortel kopen. In onze webshop vind je het product in diverse vormen en ook in verschillende hoeveelheden. Het is mogelijk om de producten in handige consumenten verpakkingen of in grote hoeveelheden van 1 kg te bestellen.

Daarnaast zijn de producten biologisch gecertificeerd en van premium kwaliteit. Dankzij dit certificaat is het ook duidelijk wat je koopt, tot stand zijn gekomen met oog en zorg voor mens en natuur.