Paddenstoel poeders
Wat zijn paddenstoel poeders?
Paddenstoelpoeder zijn, zoals de naam al aangeeft, poeders gemaakt van paddenstoelen. In de praktijk worden de termen paddenstoelen poeder en champignon poeder nogal eens door elkaar gehaald. Een paddenstoelpoeder is niet meer en niet minder dan een gemalen versie van een paddenstoel.
Verschillende paddenstoelen worden tot poeder vermalen, deze worden hieronder besproken. Deze poeders kunnen op verschillende manieren worden toegepast.
Paddenstoelen poeders in gerechten
Het voordeel van paddenstoelen poeder is dat in het een afgesloten potje of in een bakje heel lang goed kan blijven. Dit poeder wordt in de Aziatische keuze veelvuldig gebruikt als smaakversterker, onder meer op gewokte paksoi, bij stoofvleesgerechten, kippenvleugels, noedelsaus, of lekker over een gebakken eitje. Paddenstoel poeder kan eigenlijk bijna overal bij.
Paddenstoel als superfood
Aan paddenstoelpoeders worden verschillende gezondheidswerkingen verbonden. Nu is het zeker zo dat paddenstoelen massaal in de (traditionele) Aziatische geneeskunst worden gebruikt.
Paddenstoelen zijn een superfood, maar geen wondermiddel of heilige graal. Je lichaam kan wel aanzienlijke voordelen ondervinden van het nuttigen van paddenstoelen.
Champignon poeder
De champignon is de bekendste eetbare paddenstoel. De belangrijkste ingrediënten van de paddenstoel zitten doorgaans in de celwand. Pas als je deze verpulverd, komen ze vrij en zijn ze op te nemen door het menselijke spijsverteringssysteem.
Paddenstoelen poeder is niet alleen een natuurlijke smaakversterker, maar het brengt ook andere smaken beter naar de voorgrond. Je hoeft dus niet snel bang te zijn dat het overheersend wordt. In paddenstoelen vind je vele mineralen, vitaminen en sporenelementen. Paddenstoelpoeder is een alternatief voor zout.
Het wordt gebruikt in…
Je kunt paddenstoelen poeder toevoegen aan onder meer pastasauzen, soepen (denk maar aan champignon- of bospaddenstoelensoep), ragouts, als onderdeel van brooddeeg (met minder bijgevoegd zout), in hartige taarten, stoofschotels en andere vleesgerechten en bij de rijst. Ben je in een creatieve bui? Voeg de poeder dan eens toe aan bitterballen of kroketten.
Eekhoorntjesbrood poeder
Tv-chef Herman den Blijker is er dol op: je vindt er een heel stuk over terug op zijn website. Paddenstoelen zijn voor koks belangrijke smaakmakers. Hun vlezige, peperachtige smaak geeft het eten een hartige ‘bite’. Eekhoorntjesbrood heeft een unieke smaak: het is heerlijk romig, rijk en diep. Poeder van eekhoorntjesbrood is ideaal omdat je dat een stuk beter kunt doseren.
Shiitake poeder
Door het drogen van de Shiitake krijgt de paddenstoel een aardsere, vlezigere smaak. Dit maakt shiitake poeder een uitstekende smaakversterker voor sauzen en soepen. In China en Japan is de shiitake ontzettend geliefd, dit was het ook aan het Chinese keizerlijke hof.
Shiitake paddenstoelen zijn rijk proteïnen, vele vitamines B, vitamine C, ook bevatten ze kalium, calcium, natrium, zink, magnesium, mangaan, fosfor, koper en een hele trits aan aminozuren.
Chaga poeder
De Chaga paddenstoel bevat vele verschillende fenolen, enzymen, antioxidanten, vitamines en mineralen. Kortom: het is een bron van nuttige voedingsstoffen. Chaga poeder is onder meer een echte aanrader voor krachtige thee.
Maiitake poeder
Maiitake wordt ook wel de ‘dansende paddenstoel’ genoemd. Dit type paddenstoel groeit in de bergen van noordoost Japan, al wordt de paddenstoel ook in delen van de Verenigde Staten gevonden. De Maiitake kan zo groot worden als een basketbal. Poeder in een potje is een stuk minder onhandig mee te tillen en kan bovendien worden gebruikt als een lekkere aromamaker.
Cordyceps poeder
De Cordyceps wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt in China. De Chinezen hebben deze paddenstoel talloze bijzondere eigenschappen toegeschreven en gebruiken hem als één van de belangrijkste ingrediënten in hun kruidengeneeskunde.
Reishi poeder
Op de wereldmarkt zijn vele producten te vinden die van de Reishi zijn afgeleid/gemaakt. het gaat onder meer om capsules, maar ook extracten voor thee of koffie. Van de Reishi worden onder meer de schimmeldraden (het Mycelium) gebruikt, het vruchtlichaam (hoed en stam), als ook de sporen. In deze sporen zijn de krachten gebundeld om een nieuwe paddenstoel te kweken.
Pruikzwam poeder
De Pruikzwam is een bijzonder paddenstoel en dat op vele verschillende manieren. Het uiterlijk van de Pruikzwam springt eruit. Deze lijkt, zoals hij misschien al doet vermoeden, op een pruik, maar heeft ook wel iets weg van de pompon van een Amerikaanse cheerleader.
De Pruikzwam is roomwit van kleur en 5-25 centimeter in de breedte. De Pruikzwam ziet er niet alleen bijzonder uit, maar is ook nog eens erg lekker. De smaak doet denken aan die van kreeft.
Trilzwam Poeder
De trilzwam is een paddenstoel die het gehele jaar door, maar vooral in het voorjaar en late herfst, te vinden is op takken van loofbomen en struiken. Het vruchtlichaam van de trilzwam heeft een doorsnede van 1 tot 5 cm en is onregelmatig hersenachtig geplooid. De kleur van de trilzwam is geeloranje. Het is een paddenstoel die vooral bekend is in de Aziatische keuken.
Trilzwammen bevatten meer vitamine D dan veel andere voedingsbronnen, dit zien we ook terug in het trilzwam poeder wat veel vitamine D bevat. Het trilzwam poeder is daarnaast ook rijk aan antioxidanten en vezels.