Nootmuskaat

Biologische nootmuskaat is een specerij met vele toepassingen. Het is het zaad van een groenblijvende boom, afkomstig van de Banda-eilanden in Indonesië. Nootmuskaat wordt al eeuwenlang gebruikt als specerij, en het heeft verschillende voedingseigenschappen en mogelijke voordelen voor de gezondheid. Wij bieden biologische nootmuskaat in drie verschillende vormen: hele nootmuskaat, gegranuleerde nootmuskaat en nootmuskaatpoeder.
... Lees meer
4 producten
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 8,76
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 8,69
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 10,09
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 8,78

Nootmuskaat: van kostbaar betaalmiddel tot gewone keukenspecerij.

Nootmuskaat is het zaad van Myristica fragrans, een tropische groenblijvende boom. Waar komt nootmuskaat vandaan? Nootmuskaat is een specerij die afkomstig is uit Indonesië, meer bepaald de Molukken.

Het werd historisch gecontroleerd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie vanwege zijn hoge waarde. Op een bepaald moment werd nootmuskaat zelfs gebruikt als betaalmiddel. Het Nederlandse monopolie op nootmuskaat eindigde in 1811 toen de Britten de Molukken bezetten.

Nootmuskaat wordt nu in veel tropische landen verbouwd en in allerlei gerechten worden nootmuskaat kruiden gebruikt. Het heeft een warme, licht zoete smaak waardoor het een populaire toevoeging is aan zoetigheden en gebak. Nootmuskaat kan ook worden gebruikt om smaak te geven aan hartige gerechten. Het is belangrijk om zuinig te zijn met nootmuskaat, want het kan gemakkelijk overheersen.

Nootmuskaat is voedzaam en biedt potentiële gezondheidsvoordelen.

De specerij is een uitstekende bron van verschillende B-vitaminen, waaronder riboflavine, niacine en pantotheenzuur. Het is ook een goede bron van verschillende mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, mangaan en fosfor.

Hoe kun je nootmuskaat gebruiken in je gerechten?

  • Hele nootmuskaat kan worden geraspt en gebruikt als specerij in de keuken. Het kan ook worden toegevoegd aan dranken zoals koffie of warme chocolademelk. Hele nootmuskaat kan ook worden gebruikt om thee te zetten door de hele noot in kokend water te laten trekken.
  • Geraspte nootmuskaat kan worden gebruikt bij het bakken of over voedsel worden gestrooid. Hoe rasp je nootmuskaat? Omdat het zo'n harde noot is loop je met een traditionele keukenschaaf al snel het risico je vingers mee te raspen. Daarom is het beter om een speciale nootmuskaat rasp te gebruiken waar je de noot in kunt steken.  Of je koopt ons muskaatnoot granulaat en steekt dat in een normale pepermolen.
  • Gemalen nootmuskaat wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken en kan worden toegevoegd aan curry's, stoofschotels en rijstgerechten. In Nederland wordt in gerechten met spruitjes nootmuskaat gebruikt. Ook wordt over gekookte bloemkool nootmuskaat poeder gestrooid. Op een dampende schaal sperziebonen nootmuskaat poeder serveren is ook een traditie. Genoeg manieren waarop je nootmuskaatpoeder kunt gebruiken.

Biologische nootmuskaat is een veelzijdige specerij met vele toepassingen. Heel, in granulaat- of in poedervorm, het is een heerlijke toevoeging aan zowel zoete als hartige gerechten. Nootmuskaat is ook een krachtige voedingsstof, met een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Naast de culinaire toepassingen heeft nootmuskaat ook potentiële gezondheidsvoordelen. Redenen te over dus: bij Naturaplaza moet je je biologische nootmuskaat kopen.