Kaneel

Kaneel is een van de oudste specerijen in de geschiedenis, met een gebruik dat teruggaat tot het oude Egypte. Het wordt gemaakt van de bast van bomen van het geslacht Cinnamomum. Er zijn verschillende soorten kaneel, maar de twee populairste zijn Ceylon en Cassia. Ceylon kaneel is lichter en delicater van smaak, terwijl Cassia kaneel donkerder is en een intensere smaak heeft. Kaneel wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, en kan ook worden gebruikt als smaakmaker in dranken. Onze biologische kaneel is verkrijgbaar in drie vormen: poeder, hele stokjes en stukjes.
... Lees meer
5 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,48
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,93
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 7,91
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 5,16
Levertijd wordt berekend...
v.a. € 6,17
per pagina

De interessante geschiedenis van kaneel

 • Kaneel is een specerij die al eeuwenlang in veel verschillende culturen wordt gebruikt.
 • Kaneel werd door de oude Egyptenaren gebruikt als onderdeel van hun balsemproces.
 • Kaneel werd voor het eerst genoemd in een Chinese medische tekst uit de derde eeuw voor Christus.
 • De Romeinen gebruikten kaneel als parfum.
 • In de Bijbel wordt kaneel genoemd als een van de ingrediënten die gebruikt worden om heilige zalfolie te maken.
 • Kaneel was zeer populair tijdens de Middeleeuwen. In die tijd was kaneel zo waardevol dat het meer waard was dan goud!

Exploratie en handel speelden een belangrijke rol in het beschikbaar komen van kaneel voor mensen over de hele wereld. Tegenwoordig wordt kaneel in allerlei soorten eten en drinken gebruikt, van curry's tot desserts. Kaneel heeft zelfs enkele voordelen voor de gezondheid, zoals het helpen reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Cinnamomum Verum en Cinnamomum Cassia

Er zijn 5 bekende spruiten van bomen in het geslacht Cinnamomum. Al deze soorten worden gebruikt voor de productie van wat wij kaneel noemen, maar slechts twee ervan worden wereldwijd gebruikt.

 1. De Verum boom wordt vooral in Sri Lanka aangetroffen. De kaneel van deze boom is het best bekend als Ceylon kaneel. Sri Lanka produceert 80-90% van de Ceylon-kaneelvoorraad in de wereld.
 2. De Cassiaboom gedijt in China, Indonesië en Vietnam. China is de grootste producent van cassiakaneel, maar wij halen onze cassia momenteel uit Indonesië.

Ceylon kaneel, ook bekend als echte kaneel, is lichter van kleur en heeft een dunnere schors. Hij is ook delicater van smaak. Cassia kaneel is donkerder van kleur en heeft een dikkere schors. Hij heeft ook een scherpere smaak. Cassia kaneel is de meest voorkomende van de twee en is te vinden in uw plaatselijke kruidenierswinkel. Ceylon kaneel is duurder en moeilijker te vinden. Toch is het de moeite waard, want het heeft een complexere smaak die goed samengaat met zowel zoete als hartige gerechten.

Naast deze twee soorten kaneel zijn er nog andere soorten, zoals Burmannii (Padang Cassia), Loureiroi (Vietnamese kaneel), en Citriodorum (Malabar kaneel), maar die zijn niet zo populair.

De voordelen van kaneel

Is kaneel gezond? Dat vragen veel mensen zich af. En inderdaad is kaneel een aromatische specerij met vele gezondheidsvoordelen. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt om een grote verscheidenheid aan kwalen te behandelen. Kaneel is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Talrijke studies hebben aangetoond dat kaneel kan helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren, de bloedsuikerspiegel te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Kaneel bevat cumarine (of coumarine)

Cumarine is een natuurlijke chemische verbinding die in veel planten voorkomt, ook in kaneel. Coumarine heeft een zoete, houtachtige geur en wordt gebruikt als smaakstof in voedsel en dranken. Naast de culinaire toepassingen heeft het ook medicinale eigenschappen. Cumarine is een natuurlijk antistollingsmiddel en wordt gebruikt bij de behandeling van veneuze trombose. Cumarine wordt ook gebruikt als diureticum, om leveraandoeningen te behandelen, en om het cholesterolgehalte te verlagen. Het is vooral aanwezig in Cassia. Ceylon kaneel bevat er slechts sporen van.

Kun je met kaneel afvallen?

Het is niet alleen mogelijk, maar het kan ook heel effectief zijn. Kaneel helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen bij het beheersen van hongergevoelens. Het helpt ook de stofwisseling te stimuleren en een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Kaneel en zwangerschap

Over het geheel genomen is kaneel voor zwangere vrouwen een veilige en gezonde specerij om te gebruiken. Het heeft vele voordelen die de gezondheid van zowel de moeder als de baby ten goede komen. Kaneel kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat zij een hoger risico lopen op zwangerschapsdiabetes. Kaneel kan ook helpen om ontstekingen te verminderen en is een goede bron van antioxidanten. Zwangere vrouwen moeten oppassen dat ze niet te veel kaneel consumeren, want dat kan leiden tot indigestie en andere spijsverteringsproblemen. Met mate gebruikt, kan kaneel echter een goede aanvulling zijn op het dieet van een zwangere vrouw.

In welke vorm moet ik kaneel kopen?

Er zijn drie vormen van kaneel die u in de winkel kunt vinden: kaneelstokjes, gemalen kaneel en kaneelextract. Dus, welke moet je gebruiken voor je recept?

 • Kaneel stokjes zijn de bast van de kaneelboom en worden meestal in kleine bundeltjes verkocht. Ze zijn perfect om een kaneelsmaak toe te voegen aan dranken als koffie of thee, en kunnen ook worden gebruikt als roerstaafje. Wij verkopen kaneelstokjes zowel in hun geheel als in stukjes gesneden. Gebruik wat het meest praktisch is voor uw doel.
 • Gemalen kaneel is, nou ja, gemalen kaneelstokjes. Het is ideaal om mee te bakken en andere recepten waarbij je een afgemeten hoeveelheid kaneel nodig hebt. Als u kaneelpoeder gebruikt bij het koken, is het belangrijk het vroeg in het kookproces toe te voegen, zodat de smaak de tijd heeft zich te ontwikkelen. Te veel kaneel kan overheersend zijn, dus gebruik het spaarzaam. Kaneelpoeder wordt ook gebruikt om kruidenmengsels te maken.
 • Kaneelextract is een geconcentreerde vorm van kaneelsmaak die perfect is voor het op smaak brengen van glazuur, ijs en andere zoete lekkernijen.

Hoeveel kaneel per dag?

Hoeveel kaneel moet u per dag innemen? De aanbevolen hoeveelheid varieert afhankelijk van de bron. De meeste deskundigen adviseren echter één tot twee theelepels per dag te gebruiken. Als het op kaneel aankomt, is een beetje al genoeg! Voeg het dus met mate toe aan uw dieet en geniet van de gezondheidsvoordelen die het biedt.