Cacaobonen Raw Biologisch

Naturaplaza voor uw biologische en natuurlijke ingrediënten. Wij hebben een bijzonder breed assortiment food en non-food producten. Op zoek naar Cacaobonen Raw Biologisch? Kijk hier verder…
Waardering:
100% of 100
Vanaf € 3,40
Op voorraad
SKU
40014-conf
+ -

Geschiedenis en herkomst

Cacao (Theobroma) werd voor het eerst geoogst door de Olmecs in Mexico, al sinds 1000 v.C. Het werd toentertijd vooral gebruikt voor versterkende drankjes. Gedurende de jaren namen de Maya’s en de Azteken dit gebruik over in hun culturen. Cacao werd een onderdeel van ceremoniële rituelen en cacaobonen waren een betaalmiddel. In de 16e eeuw namen de Spanjaarden de cacao mee naar Europa.

In het midden van de 17e eeuw werd het een populaire drank. Via koloniën van verschillende Europese landen werden cacaobomen in Azië en West-Afrika geïntroduceerd, omdat er een stijgende vraag naar chocolade in Europa was.

De cacaoboon is de ruwe basis voor de productie van chocolade. Deze cacaobonen zijn afkomstig uit de tropische klimaten in Zuid-Amerika (Ecuador). De Theobroma cacao boom is heilig bij de Maya’s en Azteken. De cacaobonen van de boom worden met de hand geoogst en de rauwe bonen worden vervolgens gereinigd in natuurlijk water en vervolgens geselecteerd voor de beste kwaliteit. Dit proces zorgt er voor dat de voedingswaarden behouden blijven, zonder enige toevoegingen.

Verschillende soorten cacao

Welke cacaoaboon kopen? Er zijn ruwweg 3 verschillende soorten cacao te onderscheiden. Criollo, Forastero en Trinitario. Hun namen hebben hun oorsprong ook bij de Spaanse ontdekkingsreizigers. De spanjaarden ontdekten cacao voor het eerst bij de inheemse bevolking van Mexico en Midden-Amerika. Toen zij op verdere ontdekkingsreizen ook cacaobonen tegenkwamen op andere plaatsen, die anders smaakten dan de cacao die ze al kenden, noemden ze de cacaobonen uit Midden-Amerika "Criollo", dat inheems betekent, en de cacao van alle andere plaatsen "Forastero", dat uitheems betekent. Vele jaren later is in Trinidat een hybride gekweekt van Criollo en Forastero, die de naam "Trinitario" kreeg. Forastero cacao uit Brazilië vond zijn weg via kolonisten naar plantages in Africa en Zuid-Oost Azië.

Criollo

De criollo-boon heeft een complex en delicaat profiel, een milde smaak met secundaire aroma's van noten, karamel, fruit en tabak. De smaak is niet bitter en zeer aromatisch. Ondanks deze prettige eigenschappen is criollo cacao wel het zeldzaamst. Dat komt omdat de criollo boom minder opbrengst levert en ook minder resistent is tegen ziektes. Er zijn daarom relatief weinig criollo plantages. Deze boon is vaak favoriet bij chocolademakers, echte kwaliteitschocolade gewaardeerd door fijnproevers. Deze boon wordt veel gebruik in luxe chocolade. Wereldwijd is deze boon verantwoordelijk voor slechts 3% van de totale chocoladehandel.

Forastero (regular)

Forastero is geen unieke soort. Het is meer een verzamelnaam voor allelei cacaoboon varianten. Omdat hij zo weid verbreid is, wordt tegenwoordig 80% tot 90% van de chocolade geproduceerd met Forastero cacao. Het is daarom dat wij Forastero Cacao verkopen als "Regular" cacao. Over het algemeen zegt men dat Forastero cacao een vollere maar minder aromatische smaak heeft dan Criollo. Hij kan soms bitter of zuur smaken. Sommige mensen prefereren echter deze chololade vanwege de vollere meer aardse smaak.

Trinitario

De Trinitario cacaoboon zit qua smaak tussen de andere twee in. Voller en aardser dan Criollo en minder bitter en zuur dan Forastero.

Arriba Nacional Cacao.

Deze Arriba Nacional cacao boon is volgens velen de allerlekkerste Forastero variant. Cacaobonen zijn op zichzelf een superfood, omdat ze verschillende antioxidanten, mineralen en voedingsstoffen bevatten. De cacaobonen bevatten meer antioxidanten dan rode wijn en drie keer zo veel als groene thee.

Deze cacaobonen zijn ideaal om te gebruiken in verschillende chocoladebereidingen, als toevoeging in ontbijtgranen of als snack.

Waar kan ik rauwe cacaobonen kopen?

Gemakkelijk rauwe cacaobonen kopen doe je natuurlijk bij Naturaplaza. In onze webshop kun je rauwe cacaobonen bestellen in handige consumenten verpakkingen of in iets grotere hoeveelheden van meestal 1 kg. Meld je aan bij onze nieuwsbrief en mis geen enkele rauwe cacaobonen aanbieding meer.

Nog meer informatie?

Bekijk het bijbehorende blog-artikel voor nog meer informatie over dit product.

Premium Cacaobonen Raw Biologisch

Cacaobonen Raw Biologisch van Holyflavours is een biologisch gecertificeerd product van premium kwaliteit. Je weet dankzij dit certificaat, dat wat je koopt, tot stand is gekomen met oog en zorg voor mens en natuur.

HolyFlavours, het toonaangevende merk voor al uw (biologische) smaakmakers en melanges! Zouten, Kruiden, Specerijen en Superfoods zonder toevoegingen.

De door ons geselecteerde biologische superfoods komen uit diverse regio's in de wereld. Alle producten worden in Europa gecontroleerd en veelal ook verpakt.

Het BIO keurmerk staat voor 100% gecontroleerd biologisch en betrouwbaar. Deze ingrediënten zijn dus gegarandeerd vrij van allerlei toevoegingen als suikers, vetten en voldoen aan alle Europese eisen m.b.t. bestrijdingsmiddelen. De kwaliteit van onze producten wordt regelmatig gecontroleerd.

 
Copyright © 2022 Naturaplaza. Alle rechten voorbehouden.